Відміна печатки

У Кодексі України про адміністративні правопорушення (Відомості Верховної Ради Української РСР (ВВР) 1984, ):


стаття 166-23 такого змісту:

«Стаття 166-23. Вимагання проставлення відбитку печатки на документі

Вимагання посадовою особою органу державної влади або органу місцевого самоврядування проставити відбиток печатки суб’єкта господарювання на  документах, які їм подаються, або відмова приймати вказані документи у зв’язку з відсутністю відбитка печатки –
тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.».


2. Стаття 58-1 Господарського кодексу України:

«1. Суб’єкт господарювання має право використовувати у своїй діяльності печатки.

2. Незалежно від того, чи використовує суб’єкт господарювання печатку у своїй діяльності, відбиток печатки не може бути обов’язковим реквізитом будь-якого документу, який подається від імені суб’єкта господарювання органу державної влади або органу місцевого самоврядування.
3. Органам державної влади та місцевого самоврядування забороняється вимагати наявності відбитку печатки суб’єкта господарювання на документах, які їм подаються, або не приймати вказані документи у зв’язку з відсутністю відбитка печатки, якщо інше не встановлено законом.
4. Відсутність відбитку печатки на документі (угоді, правочині) не може бути підставою для визнання його недійсним (неукладеним, невчиненим).
5. Виготовлення та придбання печаток здійснюється без одержання будь-яких документів дозвільного характеру.

6. Якщо законом прямо не встановлено інше, копія документа, який на виконання вимог законодавства подається суб’єктом господарювання органу державної влади або місцевого самоврядування, вважається засвідченою у встановленому порядку, якщо на такій копії проставлено підпис уповноваженої особи такого суб’єкта господарювання або особистий підпис фізичної особи – підприємця. Орган державної влади або місцевого самоврядування не вправі вимагати номатаріального засвідчення вірності копії документа у випадку, якщо така вимога не встановлена законом.».

Комментарии

Popular